Maj-Gøgeurt

I Danmark er der ca. 35 arter af orkidéer hvoraf Maj-Gøgeurten er den ene. Det er en robust plante som bliver fra 15 til 40 cm. høj. Bladene er som regel ret brede, og bredest ved midten, med ofte kraftige pletter kun på oversiden, men den optræder også helt uden pletter. Den får op til 50 purpur til lys purpurfarvede blomster, også helt hvide blomster optræder, men kun sjælden.
Den kendes på at der ikke er pletter på støttebladene og frugtknuderne. Blomsternes læbe har et tydeligt sløjfemønster og er bredere end lange.

Biologi
Orkidéer findes i næsten alle danske typer af natur, men flest arter er der, hvor jorden er rig på næring eller kalk.
De fleste arter bestøves af hvepse, fluer eller bier, og blomsterne er tilpasset til på hver sin måde at lokke bestemte insekter til sig.
Slægten Dactylorhiza formerer sig næsten udelukkende ved insektbestøvning. Hovedbestøverne synes at være biller, men også fluer og uerfarne humlebier kan bestøve Maj Gøgeurt.
Når insekterne søger efter nektar i blomstens nektarløse spore, kommer de i kontakt med støvkøllernes klæbelegeme, hvorved de klæber sig fast på insekternes hoved. Da der ikke er noget nektar hos planten, flyver insekterne videre til en anden plante for af søge efter nektar. I mellemtiden bøjer støvkøllernes stilke sig fremad, så støvkøllerne passer til støvfanget i den næste plantes
blomster.
Orkidéerne har et samliv med svampe. For at et orkidéfrø kan spire, skal der være en svamp til stede i jorden. Svampen hjælper orkidéen ved at tilføre næring til frøet.


Trusler:
Mange af arterne er sjældne. De stiller ofte helt specielle krav til voksestedet og er derfor følsomme over for forandringer i miljøet. Derfor er mange af dem gået mere tilbage i antal end de fleste andre planter.
Den trues af ændringer i landbrugsdriften, f.eks. ophørt græsning, gødskning, afvanding og opdyrkning.
Den øgede mængde kvælstof i luften, især fra landbruget er også et problem, da det får de
næringskrævende planter til at trives. Dermed overskygges de lyskrævende planter, som med tiden vil forsvinde.

Gamle danske navne:
Bredbladet Horndrager
Guds Haand

Vil du vide mere om observationer i området, kan du tage ind på Fugle og Naturs hjemmeside her

Tilbage