Marts 2015

Historien her fra det gamle Bigum er fortalt af Knud Halskov

Kartoffelferie

I efterårsferien, som blev kaldt kartoffelferien, da vi var børn, skulle der selvfølgelig samles kartofler op på Bakkegården. Det var vist noget af det arbejde på gården, vi, Karl og jeg, bedst kunne hjælpe til med. Vi var ikke vant til at bruge arbejdsredskaber, der krævede hestekræfter (apropos Jørgens fortælling om Lise, der skulle til skomager), men vi kunne bruge hænderne. Et år, hvor vi var i kartoflerne sammen med Bent og Henning, et tvillingepar, vi gik i klasse med, var morbror Ingmar ikke sen til at opmuntre os til en kappestrid om, hvilket tvillingepar, der var hurtigst til at fylde kurven. Morbror havde en særlig evne til at få arbejdet til at ligne en leg, der gav god mening for alle parter.


Men den kartoffelferie, der står klarest i min erindring, er jeg ikke helt så stolt over. Kartoflerne var kommet i hus og kartoffelstykket harvet. Herved dukker der flere kartofler op af jorden, men dem syntes Morbror Ingmar ikke det var værd at bruge tid på at samle op. Det bekom imidlertid ikke Bejstefår særlig godt. Han gik til mor og spurgte hende, om ikke Karen, Karl og Knud kunne samle dem op, så kartoflerne ikke skulle gå til spilde. Han ville betale 1 kr. pr. kurvfuld kartofler. Det syntes mor var en god mulighed for os, at kunne tjene lidt penge, evt. til nyt tøj. Lommepenge var ikke et begreb vi kendte til.


Næste formiddag gik vi tre, Karen, Karl og jeg, i kartoffelmarken. Den lå på vejen op til Bakkegården, så nær, at vi mente at kunne høre feriebørnene fra København kalde på os. Sikkert ønsketænkning. Men i hvert fald, kurven blev stående halvfuld på marken, mens vi legede lystigt med vores fætre og kusiner på halmloftet lige til mørket indfandt sig, og vi luskede hjemad.


Jeg kan endnu tydeligt se for mig de røde baglygter på uldkræmmerens bil der holdt på vejen, da vi nærmede os hjemmet. Åh nej, nu har mor købt nyt tøj for alle de penge vi KUNNE have tjent den hele dag, vi var væk.


Det første mor sagde, da vi trådte ind i stuen, var: Sikke flittige I har været, at I ikke engang havde tid at komme hjem og spise til middag. Hvad vi mumlede til undskyldning kan jeg ikke huske, men rygtet var vist løbet i forvejen, for Bejstefår havde set, at der var lidt flere feriebørn på Bakkegården den dag, end der normalt ville være.

 

Med kærlig hilsen

Knud Halskov

 

 

Tilbage